När du jobbar på ett kontor finns det saker som bara måste vara på plats. Det är bland annat en bra kaffemaskin, rum för tystnad och fokus, liksom utrymme för samtal under avslappnade former. Hur bra är egentligen kaffe för oss och vad säger forskningen om aktivitetsbaserade kontor?

Ja, vad säger egentligen forskning om kaffe, och aktivitetsbaserade kontor?

Gott och hälsosamt med kaffe

För att säkerställa att ditt kontor har pigga och fokuserade medarbetare, som dessutom trivs på jobbet – är det bra att installera en riktigt välfungerande kaffemaskin. Perfekt för möten, när du bara vill ta en paus i köket eller sätta dig ned med en kollega och diskutera kring något. För kaffe är bra, här går det till exempel att läsa om hur hälsosamt det är att dricka denna svarta dryck varje dag. Ny forskning visar på hur en viss mängd till exempel är bra för personer som lider av olika hjärtsjukdomar. Dessutom innehåller det mängder av antioxidanter, som även det är bra för dig och din kropp. Koffeinet kan även motverka vissa cancertyper liksom demens, typ 2-diabetes, alzheimer och andra sjukdomar. Tre till fyra koppar om dagen kan alltså förlänga ditt liv, så fortsätt dricka och njuta av ditt kära kaffe på jobbet. Det blir enklare och godare med en kaffemaskin.

Sedan är det detta med aktivitetsbaserade kontor, poppis nuförtiden, inte minst för att det minskar kostnader för kontorslokaler då mindre space behövs. Men hur bra är det. I Forskning.se går det att läsa om hur vissa helt enkelt trivs bättre på sådana kontor än andra, framförallt är det chefer och personer som ofta behöver diskutera saker med sina kollegor. Däremot anställda som har arbetsuppgifter vilka kräver en hög grad av koncentration, tystnad och fokus – ja, de blir störda och upplever en försämrad produktivitet i sitt arbete.