Att hålla konferenser om det ena och det andra är vardagsmat för olika företag och verksamheter, men alla konferenser är kanske inte alltid de bästa. Som tur är finns en hel del smarta knep att ta till för att skapa en lyckad konferens som alla deltagare kommer att uppskatta.

Att lyckas med att boka både män och kvinnor för att tala på en konferens är ingen raketforskning – kan tyckas. Dock är det många som misslyckas. Ett exempel är evenemanget Sthlm Tech Fest som ägde rum för knappt ett år sedan och som beskrevs som en kavalkad av ”vita män i genomsnittsåldern 30 år”. läs mer hos Dagens Industri.

Konferensen som Dagens Industri skriver om i citatet ovan blev starkt kritiserat eftersom att det endast var 15 av de totalt 48 affischnamnen som var kvinnor. Inte okej. Speciellt inte när man vill få med sig alla på konferensen. Så hur ska man göra för att undvika att göra detta misstag? Ett tips är att först och främst välja en bra lokal att hålla konferensen i. Varför inte boka en konferens i skärgården hos utsiktenmeetings.se och göra det hela som en liten minisemester för de anställda? Då kan ni bo tillsammans under några dagar och låta agendan vara viktig möten, teamaktiviteter och konferenser under dagtid och sedan på kvällen både äta gott och umgås tillsammans. På så vis ger man konferensen ett mervärde. Och värde av konferensen är just en av de viktigast sakerna som man som deltagare ska kunna ta med sig efter konfererandets slut.

Tips på hur du gör konferensen lyckad

Andra saker att tänka på för att få konferensdagarna att kännas lyckade är att tänka igenom själva innehållet. Ha en tydlig agenda och lägg extra krut på att faktiskt planera ordentligt. Det värsta som finns är att deltagarna kommer till en dåligt planerad helg som mest tar tid och utrymme från saker som kan kännas viktigare, såsom till exempel arbetsuppgifterna eller tid med familjen. Något som Svenska Dagbladet till exempel understryker är att man ska ha ett tydligt syfte för konferensen, ha bestämda metoder och verktyg att använda, ge utrymmer för både individuell och gemensam reflektion samt att man också påpekar vikten av att konferensen sedan ska följas upp – så att dagarna borta i skärgården verkligen ger mer än bara en massa prat kollegor emellan. Då har ni lyckats med konferensen!