Det finns många olika typer av mässor, inriktade på allt mellan himmel och jord. Här kommer några exempel på vad en mässa kan handla om.

Nästan oavsett vad man har för intresse kan man vara säker på att det någonstans i Sverige arrangeras en mässa inriktad på just detta. Men alla mässor handlar inte om nöjen. Det finns också mässor som handlar om utbildning eller yrkesliv.

Scifi-mässa

Science fiction och fantasy är inte längre bara litteraturgenrer. I och med att cosplay kommit till Sverige, och att det tack vare internet har blivit lättare att komma i kontakt med likasinnade över hela världen, har de blivit livsstilar. Detta blir tydligt för den som besöker en science fiction-mässa. Den största mässan av detta slag i Sverige är Scifi-mässan, som har arrangerats i Göteborg i 20 års tid. Science fiction har blivit betydligt mer mainstream sedan mässan startade, säger arrangören Jesper Isberg till GT. Han noterar också att det är betydligt fler kvinnor, och barnfamiljer, på mässan idag än under de första åren.

Utbildningsmässa

Det är inte lätt att veta vad man ska bli när man blir stor. Det finns också många som vill vidareutbilda sig eller byta yrkesbana. Men det är inte alltid så enkelt att veta vad man kan arbeta med, och framför allt inte vilken utbildning som leder fram till jobbet.

Därför arrangeras på många orter utbildningsmässor, där man sammanför de som vill utbilda sig till ett nytt yrke med företag och andra institutioner som tillhandahåller dessa utbildningar. Fokus ligger på yrkesutbildningar inom områden där det råder brist på arbetskraft.Litoterapi på new age-mässa

New Age

Intresset för andlighet är stort i landet, och därför är det heller inte konstigt att det finns en mässa för detta. Harmoni Expo hålls varje år i Solna precis norr om Stockholm, och marknadsförs som ”Sveriges största alternativmässa för kropp och själ”.

Man skulle kunna tro att kyrkan håller sig borta från en sådan mässa, men faktum är att flera kristna kyrkor och förlag har bord på mässan, för att fånga upp sökare. Detta skriver Dagen.