Jobbmässor finns till för att arbetsgivare i behov av personal snabbt ska kunna komma i kontakt med arbetssökande som är intresserade av att arbeta hos just dem. För dig som arbetssökande är en jobbmässa ett perfekt sätt att möta en arbetsgivare med anställningsbehov.

Förbered dig ordentligt inför jobbmässan och skriv ut en bunt med snygga, välformulerade CV:n att dela ut till intressanta arbetsgivare på plats. Se över vilka företag som kommer att närvara vid mässan och skriv på förhand personliga brev till de företag du känner att du har intresse för. Se till att du har med dig ett snyggt visitkort som representerar dig och som du kan lämna över till potentiella arbetsgivare. Våga gå fram och visa dig intresserad av företagen på plats, svara på frågor som företagets representanter ställer och ställ själv intresserade frågor kring de olika företagen.

Representera dig själv via ett visitkort

För att skapa ett personligt visitkort kan du integrera ett foto av dig själv eller en bild av något som har med ditt yrkesområde eller en hobby att göra, välja att trycka det i svartvitt eller i färg, längs långsida eller kortsida, ensidigt eller tvåsidigt och så vidare. Välj vilka kontaktuppgifter du vill ska framgå, såsom namn, adress, telefonnummer, mailadress, hemsida, konton på sociala medier etc. Se noggrant över att kontaktuppgifterna är rättstavade, aktuella och nödvändiga för syftet. Presentera kortfattat dig själv och ditt ”varumärke”, vilket i det här fallet kan översättas till vad du anser att de du vill överlämna ditt visitkort till behöver veta om dig, såsom utbildning, specifik kompetens och liknande. Använd gärna baksidan av kortet för att specificera vad det är just du erbjuder, men fyll inte upp hela kortet med uppgifter och information, utan lämna alltid en yta på kortet öppen för anteckningar.

Allt du tar med dig till jobbmässan ska vara lättöverskådligt och göra ett gott intryck så arbetsgivarna ser din potential. De är där för att de är intresserade av dig, så slappna av och var lika intresserad tillbaka.