Håll konferens och företagsresan utomlands i år. Men vad finns det att tänka på när kronan är svag mot euron? Och vilka destinationerna är de allra mest hajpade enligt reseexperterna?

 

När det är vår och lider mot sommar väljer många företag att åka på resa tillsammans, oftast för konferens men också för utbildningsdagar, teambuildning och glada dagar i sol och pool. På travel 2 kan du boka företagsresor och konferensresor utomlands, med massor av spännande destinationer som Barcelona, Belgrad, Rivieran, Chamonix med flera att välja bland.

 

Vilka är de bästa resmålen att resa till? Enligt Vagabond är det länder som Albanien, Botswana, Indonesien, Schweiz, Bhutan, Peru, Georgien och städer som Tel Aviv i Israel, Granada i Spanien, Tokyo i Japan, München i Tyskland, Boston i USA, Helsingfors i Finland, Aten i Grekland. Det finns gott om härliga stranddestinationer att styra kosan till om man vill ge företagsresan en beachig vibe.

 

Svag krona påverkar resor i Europa

Just nu är dock den svenska kronan svag mot euron, något som påverkar semesterresor i bland annat Europa. I Svenska Dagbladet Näringsliv skrivs det att kronan är inne i en svag period och handlas kring 10.30 mot euron och hela 8.40 mot dollarn. Det är alltså något som gör semestern dyrare för många och dessutom är det svårt att säga exakt varför det är en svag krona just nu. En del menar att det handlar om svaga börser globalt, bland annat på grund av oro för handelskrig och ståltullar. Det verkar även finnas en osäkerhet kring framtida tillväxt, något som påverkar börs, investerare och inte minst semesterfirare och företag som ska ut på resa i Europa.

Detta kan ske när den svenska kronan är svag mot utländsk valuta:

  • Resor i Europaområdet blir det dyrare för svenskar
  • De med utländska fonder påverkas
  • Företagare inom detaljhandel som importerar varor påverkas negativt
  • Svenska exportföretag gynnas av svag krona
  • Inflationen kan öka
  • Riksbanken kan komma att höja räntan tidigare än planerat

 

Källa: SVT

 

Prognosen är vidare att kronan kommer att stärkas framöver enligt experter, men den som väntar får se. Det är med andra ord inte säkert hur det blir och lika gärna kan kronan försvagas ytterligare om vi har otur. Man får helt enkelt ha respekt för att marknaden är osäker just nu.